RBC model - aplikace na ČR - Báča, Petr (2010)
Předložená diplomová práce se zabývá základním modelem reálného hospodářského cyklu. Teorie reálného hospodářského cyklu poskytuje alternativní, ryze nabídkové, vysvětlení ekonomických fluktuací. Obecně uznávaným přínosem teorie je důsledná výstavba modelů z mikroekonomických základů. V teoretickém oddílu diplomové práce jsou nejprve stručně zmíněny historické okolnosti vzniku teorie reálného hospodářského cyklu. Následně je krok po kroku odvozen základní model a komentován ekonomický význam jednotlivých rovnic. Poté jsou nastíněny nejvíce kritizované aspekty teorie. V praktickém oddílu diplomové práce je pak odvozený základní model aplikován na podmínky české ekonomiky. Nejdříve jsou popsány vybrané charakteristiky českých hospodářských cyklů, poté je provedena kalibrace a simulace modelu. Na závěr jsou komenovány výsledky simulací.