Kavdratický přiřazovací problém a jeho řešení - Nováčková, Monika (2010)
Kvadratický přiřazovací problém je jednou z nejsložitějších úloh kombinatorické optimalizace. Jedná se o velmi rozsáhlou rozhodovací úlohu třídy NP-complete. Poprvé tento problém představili v roce 1957 Koopmans a Beckman. Od té doby byly zkoumány různé metody řešení tohoto problému. Jedná se o nejrůznější exaktní ale i heuristické algoritmy. V této práci je podrobněji popsán jeden z exaktních algoritmů tzv. metoda větví a mezí (branch and bound algorithm) založená na Gilmore Lawlerově způsobu výpočtu dolních mezí. Dále jsou zde popsány některé aplikační oblasti kvadratického přiřazovacího problému. Jedná se například o úlohu, jak nejlépe rozmístit jednotlivé kliniky a zařízení v areálu nemocnice tak, aby pacienti celkově během svého pobytu v nemocnici museli překonat, co nejmenší vzdálenost mezi jednotlivými klinikami, nebo jak uspořádat jednotlivé komponenty v počítači na desce motherboard tak, aby celkový součin množství signálů a vzdálenosti, kterou musí data překonat, byl co nejmenší.