Kavdratický přiřazovací problém a jeho řešení - Nováčková, Monika; Jablonský, Josef, 1955-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Kvadratický přiřazovací problém je jednou z nejsložitějších úloh kombinatorické optimalizace. Jedná se o velmi rozsáhlou rozhodovací úlohu třídy NP-complete. Poprvé tento problém představili v roce 1957 Koopmans a Beckman. Od té doby byly zkoumány různé metody řešení tohoto problému. Jedná se o nejrůznější exaktní ale i heuristické algoritmy. V této práci je podrobněji popsán jeden z exaktních algoritmů tzv. metoda větví a mezí (branch and bound algorithm) založená na Gilmore Lawlerově způsobu výpočtu dolních mezí. Dále jsou zde popsány některé aplikační oblasti kvadratického přiřazovacího problému. Jedná se například o úlohu, jak nejlépe rozmístit jednotlivé kliniky a zařízení v areálu nemocnice tak, aby pacienti celkově během svého pobytu v nemocnici museli překonat, co nejmenší vzdálenost mezi jednotlivými klinikami, nebo jak uspořádat jednotlivé komponenty v počítači na desce motherboard tak, aby celkový součin množství signálů a vzdálenosti, kterou musí data překonat, byl co nejmenší.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; kombinatorická optimalizace; bakalářské práce; combinatorial optimization; bachelor's theses