Optimalizace distribučních procesů v obchodní společnosti - Scigel, Pavel (2010)
Tato práce pojednává o různých typech distribučních úloh a metodách jejich řešení, které lze aplikovat na skutečné problémy z praxe. Popisuje základy pro užívání systémů pro podporu modelování LINGO a MPL for Windows. V těchto modelovacích jazycích lze řešit všechny úlohy popsané v teoretické části, včetně úlohy obchodního cestujícího a rozvozní úlohy s menším počtem proměnných. Pro úlohy s větším počtem proměnných jsou zde popsány heuristické metody, jako metoda nejbližšího souseda, metoda výhodnostních čísel a metoda vkládací. Kromě teoretické části je v práci řešena úloha vyplývající ze skutečné situace, pro kterou lze aplikovat model úlohy obchodního cestujícího a rozvozní úlohy. Je to rozsáhlá úloha a pro její řešení není možné použít modelovací jazyky, nýbrž heuristické metody. Úloha bude řešena pomocí MS Excel, respektive prostřednictvím Visual Basic for Applications, metodou nejbližšího souseda.