Ochrana práv k duševnímu vlastnictví v rámci WTO - Jelínková, Hana (2010)
Diplomová práce mapuje dosavadní úpravu práv k duševnímu vlastnictví a jejich ochranu v rámci WTO. V práci je stručně charakterizována Světová obchodní organizace a popsán vývoj ochrany duševního vlastnictví před uzavřením Dohody TRIPS. Dále se práce detailně zaměřuje právě na Dohodu TRIPS, která je v současné době nejdůležitějším prostředkem ochrany práv k duševnímu vlastnictví. Práce kriticky hodnotí úpravu jednotlivých institutů v Dohodě TRIPS a popisuje spory členů WTO v dané oblasti. V závěru práce je nastíněn způsob vynucování práv, aktuální problémy v jednotlivých oblastech a možný budoucí vývoj úpravy.