Optimalizace výhodnosti běžného účtu podnikatele - Hach, David (2010)
Základním cílem této práce bylo zhodnotit výhodnost nabízených běžných účtů pěti největšími českými bankami. V této souvislosti bylo kladeno za cíl vytvořit takový hodnotící aparát, který bude dostatečně univerzální a opakovaně použitelný. Po důkladném prozkoumání obecných principů teorie rozhodování a základních vlastností a nástrojů běžných účtů byla vytvořena vhodná základna pro navazující analytickou část práce. V analytické části se velmi osvědčilo zejména hierarchické uspořádání cílů a kritérií, dále pak použití exaktních metod ke stanovení vah kritérií a výběru vhodné varianty. Použitými metodami pro stanovení vah kritérií byla bodová stupnice, metoda preferenčního pořadí, metoda párového srovnávání, Saatyho metoda a kompenzační metoda. Pro výběr varianty byla využita vícekriteriální funkce užitku, Saatyho metoda a kompenzační metoda.