Analýza redukovaných a stínových cen v úlohách LP s omezenými proměnnými - Průšová, Lucie; Jablonský, Josef, 1955-; Kořenář, Václav, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Abstrakt Název práce: Analýza redukovaných a stínových cen v úlohách LP s omezenými proměnnými Autor: Lucie Průšová Katedra: Katedra ekonometrie Vedoucí práce: doc. Ing. Milada Lagová, CSc. Tato práce se zabývá úlohami lineárního programování, ve kterých se vyskytují proměnné s požadavkem, aby jejich hodnota byla větší nebo menší než určitá zadaná hodnota. Popřípadě je proměnná omezena z obou stran. Tyto hodnoty se nazývají horní a dolní meze. Dolní mez může být například minimální požadovaný počet vyráběných produktů a horní mez může být například maximální dovolené množství určité látky ve směsi. Úlohy v této bakalářské práci jsou na základě mých myšlenek a jsou řešeny dvěma druhy algoritmu, a to simplexovou metodou a metodou dolních a horních mezí v systému LinPro . Cílem této práce je analyzovat a porovnat redukované a stínové ceny a najít jejich vazby v úlohách řešených simplexovou metodou a metodou dolních a horních mezí. Na závěr zde budou shrnuty výsledky této práce.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; lineární programování; bakalářské práce; linear programming; bachelor's theses