Oceňování cizoměnovýách opcí a forwardů a jejich účetní zachycení dle IFRS a US GAAP - Pecka, Jiří (2010)
Svou diplomovou práci bych rozdělil na praktickou a teoretickou část. V teoretické části bych nejdříve v krátkosti nastínil problematiku zajišťovacího účetnictví dle IAS 39 a FAS 133, včetně rozlišení mezi zajištěním peněžních toků a zajištěním reálné hodnoty. V další kapitole bych se zabýval obecnou charakteristikou forwardů, včetně jejich účetních aspektů a metod jejich oceňování. V následující kapitole bych se zaobíral vybranou charakteristikou opcí (např. časovou a vnitřní hodnotou opce s důrazem na rozdíly v účetním zachycení dle IFRS a US GAAP). V další části této kapitoly by byly nastíněny obecné aspekty standardních (vanilla) a exotických opcí (např. knock-in a knock-out bariérových opcí a tzv. "range accruals"). Součástí kapitoly o opcích by byl i úvod do jejich oceňování (Black-Scholesův model, Garman-Kohlhagenův model, binomický model, metoda Monte Carlo). V následující kapitole bych se zaobíral obecnou problematikou zajištění cizoměnového rizika a souvisejícími účetními aspekty. V praktické části bych se zabýval konkrétními příklady zajištění cizoměnového rizika prostřednictvím forwardů a opcí (včetně jejich ocenění a účetního zachycení dle US GAAP a IFRS), a to v případě: a) Zajištění peněžních toků opčním tunelem, tj. pomocí standardní put a call opce b) Zajištění peněžních toků participačním forwardem, tj. kombinací put opce a forwardu c) Zajištění peněžních toků knock-in forwardem, tj. kombinací knock-in bariérové opce a forwardu d) Zajištění peněžních toků KIKO forwardem, tj. kombinací knock-in and knock-out opce a forwardu e) Zajištění "range accrual" opcí