Kontrolní systémy bank v kontextu operačního rizika - Uličná, Ivana; Blahová, Naďa, 1958-; Suchánková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Práce je zaměřena na problematiku vnitřních řídících a kontrolních systémů bank v propojení s procesem řízení operačního rizika. Je zde nastíněn koncept Basel II z pohledu operačního rizika, vč. metod pro výpočet kapitálového požadavku k operačnímu riziku. V návaznosti na to jsou specifikovány základní regulatorní požadavky i bankovní zásady pro efektivní řídící a kontrolní systémy. Nakonec je pojednáváno o nástrojích pro řízení operačního rizika s potenciálem zachycovat faktory podnikatelského prostředí a vnitřní kontroly, které by měly být zohledňeny v AMA modelech. Z těchto nástrojů je největší pozornost věnována klíčovým indikátorům rizika, pro které je teoreticky i na příkladu z oblasti platebního styku navžen způsob konstrukce. Rovněž jsou vyhodnoceny možnosti využití, přednosti i nevýhody této metody.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses