Zajištění závazků v mezinárodním obchodě (ekonomické a právní aspekty) - Mišoň, Petr (2010)
První část této práce se věnuje charakteristice právních vztahů vznikajících v oblasti mezinárodního obchodního styku a vysvětluje pojem mezinárodního prvku v soukromoprávních vztazích. Dále je zde také uvedena krátká charakteristika mezinárodního práva soukromého a práva mezinárodního obchodu. Druhá část této práce se zabývá obecným pojednáním o zajištění závazků v mezinárodním obchodě. Úvod této části je věnován stručné charakteristice obchodních závazkových vztahů, na kterou navazuje podrobnější výklad ohledně zajištění obchodních závazků. Třetí část této práce podává v obecnější rovině výklad základních způsobů úpravy právních vztahů vznikajících v mezinárodním obchodě s ohledem na zajištění závazků. Čtvrtá, poslední část této práce obsahuje podrobnější výklad jednotlivých zajišťovacích instrumentů, které se nejčastěji používají v mezinárodním obchodě. Na závěr této části jsou uvedeny obecné faktory, které ovlivňují výběr vhodného zajišťovacího prostředku s ohledem na povahu a specifika jednotlivých zajišťovacích instrumentů.