Vykazování leasingů - Zigová, Zuzana (2010)
V této diplomové práci se zabývám leasingem ve všech jeho ekonomických a právních souvislostech. Je zde pojednáváno o historii leasingu, jeho výhodách i nevýhodách a o jednotlivých druzích leasingu. Podrobně porovnávám výkaznictví finančního leasingu v České republice, Slovenské republice, a podle mezinárodních účetních standardů.Hlavní rozdíl je zde právě ve vlastnictví pořízeného předmětu finančního leasingu, od něhož se pak odvíjí i následné účtování. Dozvíte se, že vlastníkem předmětu finančního leasingu podle českých účetních standardů je po celou dobu trvání pronajímatel a nájemce ho má zachycen pouze v podrozvaze. Podle slovenských i mezinárodních účetních standardů je předmět pronájmu v rozvaze nájemce, i když není právním vlastníkem tohoto aktiva. Důležitou součástí práce je také podkapitola týkající se právní podstaty leasingu -- zde uvádím například zákony vztahující se k leasingu nebo jakými změnami prošel finanční leasing v jednotlivých novelizacích. Poslední kapitola patří praktické částí. První část je věnována finančnímu leasingu v českém účetnictví a druhá část vykazování finančního leasingu podle mezinárodních účetních standardů. V závěru porovnám rozvahy a výsledovky v jednotlivých letech podle českých účetních standardů a podle IFRS.