Vykazování leasingů - Zigová, Zuzana; Strouhal, Jiří, 1980-; Nejedlý, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
V této diplomové práci se zabývám leasingem ve všech jeho ekonomických a právních souvislostech. Je zde pojednáváno o historii leasingu, jeho výhodách i nevýhodách a o jednotlivých druzích leasingu. Podrobně porovnávám výkaznictví finančního leasingu v České republice, Slovenské republice, a podle mezinárodních účetních standardů.Hlavní rozdíl je zde právě ve vlastnictví pořízeného předmětu finančního leasingu, od něhož se pak odvíjí i následné účtování. Dozvíte se, že vlastníkem předmětu finančního leasingu podle českých účetních standardů je po celou dobu trvání pronajímatel a nájemce ho má zachycen pouze v podrozvaze. Podle slovenských i mezinárodních účetních standardů je předmět pronájmu v rozvaze nájemce, i když není právním vlastníkem tohoto aktiva. Důležitou součástí práce je také podkapitola týkající se právní podstaty leasingu -- zde uvádím například zákony vztahující se k leasingu nebo jakými změnami prošel finanční leasing v jednotlivých novelizacích. Poslední kapitola patří praktické částí. První část je věnována finančnímu leasingu v českém účetnictví a druhá část vykazování finančního leasingu podle mezinárodních účetních standardů. V závěru porovnám rozvahy a výsledovky v jednotlivých letech podle českých účetních standardů a podle IFRS.
Vedoucí práce: Jiří Strouhal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; finanční leasing; diplomové práce; financial leasing; master's theses