Problémy liberalizace světového obchodu v rámci WTO - Francová, Olga (2010)
Cílem diplomové práce je na základě analýzy tří oblastí - institucionální, politické a technické, určit nejvíce problematický okruh a odpovědět tak na otázku, kde se skrývá nejvíce komplikací, jež znemožňují dosažení dohody o Rozvojové agendě z Dóhá. Práce je rozdělena do tří kapitol. Pokud jde o obsah první kapitoly, podrobněji se věnuje institucionálnímu uspořádání Světové obchodní organizace. Ve druhé kapitole je zkoumáno postavení a zájmy významných členů Světové obchodní organizace. Detailněji je nastíněna obchodní politika klíčových členů Světové obchodní organizace, její pozadí i záměry, které jsou do ní promítány. Zvláštní pozornost je věnována vztahům rychle se rozvíjejících ekonomik či pokročilých rozvojových zemí a rozvinutých tržních ekonomik. Třetí kapitola je tvořena třemi částmi, v nichž je pojednána problematika liberalizace obchodu v kontextu technických aspektů vyjednávání o některých citlivých sektorech a sporných oblastech. Závěr obsahuje úvahu nad současným stavem jednání, budoucností Světové obchodní organizace a možným vývojem jednání.