Pohledávky a závazky ve světově uznávaných účetních systémech - Jíra, Zdeněk (2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku finančních pohledávek a závazků v IFRS. První kapitola práce se zabývá finančními pohledávkami v IFRS a popisem aktuálních projektů IASB v této oblasti. Druhá kapitola se věnuje faktoringu a popisuje teorii odúčtování analyzovanou na několika typech faktorigových pohledávek. Třetí kapitola pojednává o finančních nástrojích s charakteristikami vlastního kapitálu, kde je představen aktuální projekt IASB. Čtvrtá část je zaměřena na možnost oceňování finančních závazků reálnou hodnotou a návrh standardu Určování reálné hodnoty. Práce je doplněna praktickou analýzou v oblasti finančních nástrojů provedenou z účetních závěrek zahraničních bank.