EKONOMIE DOPINGU Vliv růstu odměn sportovců na míru dopingu ve sportu - Bartas, Jan (2010)
Tato práce se zabývá vlivem institucionálních změn a vlivem finančního ohodnocení sportovců (výší a strukturou) na míru dopujících sportovců. Nejvýznamnějšími okamžiky historie boje proti dopingu bylo založení WADA (World Anti-Doping Agency) a přijetí trestněprávních postihů za doping. Hypotéza 1 zkoumá, zda založení WADA, tedy standardizace antidopingových politik jednotlivých zemí, mělo vliv na snížení míry dopujících sportovců v těchto státech. Regresní analýzou se nám podařilo potvrdit, že ke změně trendu při založení WADA došlo, ne však v předpokládaném směru. V některých zemích byla přijata legislativa, která stanovuje trestněprávní postihy za užití dopingu. To nás vedlo k vyslovení Hypotézy 2, že po přijetí těchto postihů se míra dopujících sportovců v daných zemích snížila, kterou následně vyvracíme. V kapitole věnované finančnímu ohodnocení sportovců definujeme další dvě hypotézy. Hypotézu 3, že sport s velkou diváckou podporou (s vysokým zájmem sponzorů) je méně náchylný k porušení antidopingových pravidel, se nám podařilo potvrdit. Poslední hypotéza této práce, Hypotéza 4, tvrdí, že míra dopingu v daném sportu závisí na struktuře příjmů sportovců v tomto sportovním odvětví. Na základě nám dostupných dat tuto hypotézu nepřijímáme.