Zhodnocení významu systému měnového kurzu při vzniku a řešení měnových krizí - Zadák, Miroslav (2010)
Měnové krize se staly součástí hospodářského života. Častost měnových krizí a jejich dopady do reálné ekonomiky je problém, jímž by se měla mezinárodní ekonomie blíže zabývat. Práce, kterou prezentuji se snaží dát přehled o tom, jak se kurzové režimy prolínají s měnovými krizemi. Nejprve je konstruován Market Pressure Index (MPI) za účelem zjištění napětí na devizových trzích. Po zajištění těchto dat pokračuji v analýze, zda jsou zjištěné napětí na trzích stejné mezi jednotlivými režimy v počtu četností. Další kapitola se týká propuklých měnových krizí a okamžiků před a poté. Ekonomické reálie jsou sledovány souborem devíti indikátorů. Opět se vše děje s ohledem na režim měnového kurzu. Zjištění jsou taková, že v případě propuknutí (a ukončení) měnové krize ve fixních režimech měnových kurzů jsou dopady na reálnou ekonomiku (především v pohledu ekonomického růstu) menší, než pokud měnová krize vede k opuštění fixních režimů a následného floatingu měnového kurzu.