Zhodnocení mechanismu ERM II z hlediska vnitřní a vnější rovnováhy - Šikut, Milan (2010)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit fungování mechanismu ERM II a vysvětlit jeho pozitiva a úskalí pro ekonomiku z hlediska vnitřní a vnější rovnováhy. V první části práce autor věnuje pozornost systému ERM II a ostatním používaným systémům měnových kurzů. Dále se podrobně zabývá obecnou teorií vnitřní a vnější rovnováhy ekonomiky. V analytické části pak pomocí vybraných indikátorů sleduje a hodnotí vliv mechanismu ERM II na vnitřní a vnější rovnováhu tří vybraných zemí -- Malty, Kypru a Lotyšska. V závěru práce autor shrnuje zjištěné výsledky analýzy.