Sociální podnikání neziskových organizací v ČR - Šmídová, Tereza (2010)
Cílem diplomové práce bylo zmapovat vedlejší činnost nestátních neziskových organizací (NNO) v České republice a zjistit zda organizace splňují kritéria sociálního podniku dle stanovených standardů sociálního podnikání. NNO považují vlastní podnikatelskou činnost za nutnou pro zastoupení snižujících se státních dotací financujících aktivity organizací. V rámci diplomové práci byl na základě elektronického dotazníku proveden výzkum směřovaný na občanská sdružení a obecně prospěšné organizace v ČR. Šetření zjistilo jaké subjekty NNO se nejčastěji pouští do podnikání, jejich motivaci i obavy, možnosti personálního zabezpečení vedlejší činnosti či finanční udržitelnost. Výzkum prokázal, že vedlejší činnost žádné ze zapojených NNO neodpovídá vybraným kritériím pro sociální podnik. Organizace nesplňují podmínku dosažení minimálně 50 % příjmů z vlastní produkce a podmínku zaměstnávání 25 -- 55 % znevýhodněných osob.