Sociální podnikání neziskových organizací v ČR - Šmídová, Tereza; Vávrová, Hana, 1970-; Boukal, Petr, 1962-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Cílem diplomové práce bylo zmapovat vedlejší činnost nestátních neziskových organizací (NNO) v České republice a zjistit zda organizace splňují kritéria sociálního podniku dle stanovených standardů sociálního podnikání. NNO považují vlastní podnikatelskou činnost za nutnou pro zastoupení snižujících se státních dotací financujících aktivity organizací. V rámci diplomové práci byl na základě elektronického dotazníku proveden výzkum směřovaný na občanská sdružení a obecně prospěšné organizace v ČR. Šetření zjistilo jaké subjekty NNO se nejčastěji pouští do podnikání, jejich motivaci i obavy, možnosti personálního zabezpečení vedlejší činnosti či finanční udržitelnost. Výzkum prokázal, že vedlejší činnost žádné ze zapojených NNO neodpovídá vybraným kritériím pro sociální podnik. Organizace nesplňují podmínku dosažení minimálně 50 % příjmů z vlastní produkce a podmínku zaměstnávání 25 -- 55 % znevýhodněných osob.
Vedoucí práce: Hana Vávrová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; sociální vyloučení; diplomové práce; social exclusion; master's theses