Vliv depreciace CZK k EUR na nezaměstnanost v ČR - Sojka, Jiří (2010)
Tato bakalářská práce zkoumá změnu míry nezaměstnanosti v České republice při depreciaci české koruny vůči euru od dob vzniku jednotné evropské měny do roku 2009. V první části práce je teoreticky diskutováno, jaké jsou vlivy eura na český trh práce. Je zde ukázána jeho souvislost s vybranými makroekonomickými ukazateli, které mají vliv na českou nezaměstnanost a jak na ni působí samotná depreciace české koruny. Ve druhé části práce je použit lineární regresní model, jenž popisuje závislosti změny kurzu a míry nezaměstnanosti. Cílem práce je zjištění, zda změna kurzu ovlivňuje míru nezaměstnanosti. Při oslabení české koruny o 1 CZK vůči euru se míra nezaměstnanosti zvýší o 7,9 %. Česká měna a její provázanost s jednotnou evropskou měnou je patrná, což je dokázáno i na praktickém příkladu v samotném závěru práce.