Vliv zemědělské politky na strukturu využívání půdního fondu v ČR - Novák, Josef (2010)
Cílem práce je analyzovat dopady zemědělské politiky uplatňované v České republice na strukturu využívání zemědělského půdního fondu od roku 1990 až do současnosti. Pozornost je věnována především dopadům evropských zemědělských dotací, omezení množství produkce a produkčních kvót zemědělských plodin. Práce se rovněž zabývá dopady regulační politiky na strukturální změny v rostlinné a také, s tím provázané, živočišné výrobě. Aplikační část rozebírá některé alternativní možnosti ve využívání zemědělského půdního fondu, které se objevují hlavně díky podpoře produkce energie z obnovitelných zdrojů.