Leasing podle mezinárodně uznávaných účetních principů - Vosika, Jiří (2010)
Hlavním tématem diplomové práce je problematika leasingu a jeho úprava dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Práce je rozdělena do pěti částí. První část je věnována obecné charakteristice leasingu, jeho členění a historickému vývoji. V druhé části je obsažena současná úprava leasingu standardem IAS 17. Třetí část je zaměřena na konvergenci IFRS a US GAAP v oblasti leasingu. Je zde uveden souhrn stanovisek obsažených v diskusním materiálu a rozhodnutí učiněných na jednáních IASB a FASB po vydání diskusního materiálu. Obsahem čtvrté části je praktická aplikace úpravy leasingu dle IAS 17 na reálnou smlouvu. Poslední část je věnována výzkumu plnění jednotlivých požadavků na zveřejnění uvedených v IAS 17.