Formalizace tvorby týmů - Rossman, Tomáš (2010)
Cílem této práce je zamyslet se nad současnými přístupy k vytváření efektivně pracujících týmů a to především z hlediska celé organizace. Tím se rozumí vytváření takových podmínek v organizaci, které tvorbě těchto týmů budou napomáhat. Představíme si proto i Pět disciplín Učící se organizace, které definoval a popsal Peter Senge, zkusíme si přiblížit jejich implementaci do praxe a nastíníme výhody, které vytvoření takové organizace skýtá. Veškeré poznatky a faktory, zmiňované v teoretické části práce, pak převedeme do podoby Myšlenkové mapy, která nám je všechny ukáže přehledně v jednom obrázku. V praktické části práce si poté představíme základní nástroje Systémové dynamiky -- Causal Loop diagram a Stock and flow diagram a vysvětlíme si jejich návaznost na Myšlenkovou mapu. Na zadaném modelu formalizujícím jednotlivé faktory, které ovlivňují tvorbu efektivně pracujícího týmu si poté zkusíme experimenty, které by nám měli potvrdit správnost poznatků a myšlenek uvedených v teoretické části a zamyslíme se nad dalšími možnostmi zlepšení týmové produktivity, která je výstupním produktem veškerého snažení v týmu a odhaluje správnost jeho fungování. V závěru také zhodnotíme smysl používání těchto modelů.