Alkohol a cigarety substituty nebo komplementy? - Totzauer, Přemysl; Koblovský, Petr; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce se zabývá vztahem mezi alkoholem a cigaretami a pomocí agregátních dat v ČR za období 1995 -- 2008 zjišťuje, jestli jsou tyto dvě drogy substituty, komplementy nebo se jedná o statky vzájemně nezávislé. Otázka, jestli jsou alkohol a cigarety substituty nebo komplementy je zásadní otázkou pro úspěšnost politických zásahů proti užívání těchto drog, přesto je jí věnováno velmi málo prostoru. Práce dochází k závěru, že cena cigaret má významný vliv jak na spotřebu cigaret, tak na spotřebu alkoholu a zvýšení ceny cigaret vede k snížení poptávky po obou statcích. Alkohol je tedy komplementem k cigaretám. Politika zaměřená proti kouření tak přináší dvojí efekt. Zvýšení ceny alkoholu dle modelu vede ke zvýšení spotřeby cigaret, cena cigaret se však ukázala jako statisticky nevýznamná v obou rovnicích poptávky a toto zjištění tedy nemůže být považováno jako důkaz pro substituční vztah cigaret k alkoholu.
Vedoucí práce: Petr Koblovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; cigarety; bakalářské práce; cigarettes; bachelor's theses