Československá ekonomika na počátku transformace - Števík, David (2010)
Obsahem mé práce je analýza procesu transformace československé (resp. české) centrálně řízené ekonomiky v ekonomiku tržní, ke které došlo po listopadu 1989. Pokusím se nastínit podmínky, které panovaly ve druhé polovině 80. let 20. století, a vysvětlit, proč centrální plánování v dlouhém období oproti ekonomikám s volným trhem tolik ztrácelo. Zabývám se otázkou, jaké výchozí podmínky měla československá ekonomika na počátku transformace ve srovnání s ostatními relevantními ekonomikami. Definuji a charakterizuji jednotlivé teoretické přístupy k transformaci a z nich vycházející transformační scénáře, které se po pádu komunistického režimu objevily a byly reálně zvažovány jako cesty dalšího vývoje a směřování československé ekonomiky. Dále definuji, kdo tyto scénáře navrhoval, jaká byla jejich šance na uskutečnění, který a proč nakonec zvítězil a jaké byly jeho základní pilíře a ideová východiska. Pokusím se analyzovat ekonomické a politické motivace jednotlivých politických sil, které byly spojeny s různými transformačními scénáři a vysvětlit, proč byl zvolen právě model reprezentovaný Václavem Klausem. Ve své práci se budu opírat o vydané prameny a nejnovější odbornou literaturu.