Privatizace československé ekonomiky v procesu transformace - Števíková, Eva (2010)
Cílem mé práce bude analýza procesu privatizace v Československu, respektive v České republice, po pádu socialistického režimu v roce 1989. Přechod státního majetku do soukromých rukou se stal jedním s klíčových fenoménů celého transformačního procesu a byl jedním z nutných předpokladů na cestě za fungujícím svobodným trhem. V úvodu své práce bych ráda zhodnotila východiska, která měli tvůrci a aktéři privatizace na jejím počátku. Jaké byly zvažovány varianty a strategie postupu privatizace a pokusím se odpovědět na otázku, proč bylo postupováno právě tak, jak bylo. Budu se snažit definovat rizika a tlaky, které s sebou nese převod tak obrovského množství majetku v tak krátkém čase. Popíši průběh samotného odstátňování, tedy restituce, malé a velké privatizace, přičemž se zaměřím i na průběh kupónové privatizace, jakožto dominantní metody velké privatizace. Ve své práci se budu opírat o vydané prameny a nejnovější odbornou literaturu.