Faktoring jako moderní nástroj financování obchodní činnosti ve firmě Kuboušek, s.r.o. - Siegelová, Michaela; Stejskalová, Irena, 1957-; Zmrhalová, Alena, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2007)
Bakalářská práce "Faktoring jako moderní nástroj financování obchodní činnosti ve firmě KUBOUŠEK s.r.o." pojednává o vhodnosti přechodu ze současného modelu financování obchodní činnosti firmy pomocí kontokorentního úvěru na model financování pomocí faktoringu. Dále se zabývá volbou vhodného bankovního domu jako partnera pro zavedení tohoto způsobu financování obchodní činnosti firmy. Závěry týkající se vhodnosti použití factoringu ve srovnání s vhodností použití kontokorentního úvěru jsou obecné a použitelné nejen pro firmu KUBOUŠEK s.r.o., ale také pro jiné obdobné společnosti řešící stejnou otázku volby způsobu financování své obchodní činnosti. Závěry týkající se volby vhodného bankovního domu jsou specifické pro zkoumanou firmu, s časovým omezením pro rok 2009, ke kterému jsou platné nabízené podmínky jednotlivých bank. V práci je podrobně vysvětlen princip fungování factoringu. Jsou zde uvedeny jednotlivé typy faktoringu, které jsou v současnosti na českém trhu nabízeny, a jsou zde objasněny obecné výhody i nevýhody použití jednotlivých druhů faktoringu. Dále je v práci vysvětlen princip fungování kontokorentního úvěru, který v současnosti zkoumaná firma používá, i zde jsou uvedeny jeho obecné výhody a nevýhody při použití. Následuje srovnání variant nabízených faktoringů ve zvolených bankách působících v České republice. Z tohoto srovnání je zvolena jedna varianta factoringu a jeden bankovní dům, který je vybrán jako nejvýhodnější. Hlavním cílem práce, je srovnání v současnosti používané varianty kontokorentního úvěru a zvolené nejvýhodnější nabídky factoringové služby u vybrané banky, kterou by firma KUBOUŠEK s.r.o. mohla využít.
Vedoucí práce: Irena Stejskalová
Obsahuje bibliografii
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: úroky; úrokové sazby; pojištění; úvěry; faktoring; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; interest; interest rates; insurance; credit; factoring; bachelor's theses