Zranitelné skupiny v Afghánistánu a lidská práva - Čílová, Zuzana (2010)
Tato diplomová práce se zabývá zranitelnými skupinami a lidskými právy v Afghánistánu. Jako zranitelné skupiny byly vybrány ženy, děti, postižení a migranti. Nejprve se snažím podrobně popsat současnou situaci a postavení těchto zranitelných skupin v Afghánistánu a upozornit na všechny aspekty jejich zranitelnosti. Další část se věnuje podrobné analýze kořenů jejich zranitelnosti. V tomto případě se jedná o environmentální podmínky, historický vývoj, kulturní předpoklady, ekonomickou vyspělost a vyspělost a stabilitu státu. V závěru předkládám návrh řešení na zlepšení postavení zranitelných skupin a dodržování lidských práv v Afghánistánu. Celá problematika je nahlížena především z pohledu státu, neboť stát v tomto případě hraje zásadní úlohu. Důležitým prvkem celé problematiky je také střet západní a muslimské, respektive specifické afghánské kultury, který danou problematiku obohacuje o novou, velmi komplikovanou dimenzi.