Redistribuce příjmů a měření příjmové nerovnosti v České republice - Beldíková, Michaela; Klazar, Stanislav, 1974-; Roženský, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku státní redistribuce a příjmové nerovnosti v České republice. Vysvětluje základní pojmy jako je přerozdělování příjmů, nerovnost v příjmech a zabývá se vztahy mezi nimi. Analyzuje jednotlivé nástroje státní redistribuce jako např. daňový systém a systém sociálních transferů, které vláda využívá k dosažení rovnoměrnějšího rozdělení příjmů ve společnosti. Účelem práce je zjistit, jak tyto jednotlivé nástroje přispívají k naplnění cíle snížit nerovnost příjmů ve společnosti. Toto zjištění je prováděno na základě dat ze statistik rodinných účtů dostupných na webových stránkách Českého statistického úřadu z let 2006 až 2008. V závěru se práce zabývá trendy ve vývoji státní redistribuce a příjmové nerovnosti v zemích OECD.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses