Daně ze spotřeby a tržní ceny interakce a efekty - Křiklava, Eduard; Klazar, Stanislav, 1974-; Hartlová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tématem této diplomové práce je interakce zdanění a tržních cen. Práce zkoumá vliv sazby daně na ceny pětice vybraných výrobků, analyzuje míru vlivu daní ze spotřeby na tržní ceny, zkoumá možné příčiny, sleduje a kvantifikuje velikost dodatečně uvalené daně, kterou nese spotřebitel nebo i výrobce. Analýza závislosti tržních cen a daní ze spotřeby je provedena pomocí korelační a regresní analýzy. Sledovanými výrobky jsou benzin natural 95, motorová nafta, cigarety Petra a Sparta, tmavý rum a pivo. Ceny těchto výrobků jsou sledovány Českým statistickým úřadem. První část práce se zabývá zejména úvodem do problematiky a teoretickými předpoklady přesunu a dopadu daně. Druhá část práce je věnována již samotným daním ze spotřeby a jejich dopadu. Obsahem třetí části je pak samotná analýza.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses