Teorie lidského kapitálu a teorie signalizace - Chadimová, Věra; Brožová, Dagmar, 1958-; Bartoň, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá Beckerovou teorií lidského kapitálu a Spenceho teorií signalizace, které vysvětlují, proč vzdělání přináší vyšší výdělky. Podle první teorie se zvyšuje produktivita jednotlivců a vyšší mzda tak odpovídá vyššímu meznímu produktu. Druhá teorie přináší vysvětlení v podobě vrozených schopností, čím vyšší vrozené schopnosti, tím vyšší mzdová sazba. V další části je formulována hypotéza a stanoven výběr dat. Empirická část zahrnuje zkoumání, jak se chovají firmy v praxi. Pomocí zjištěných informací a regresní analýzy je vyhodnoceno, zda používají teorii lidského kapitálu nebo spíše teorii signalizace. Výsledky nejsou jednoznačné, a proto z nich není možné vyvodit jasný závěr.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses