Ekonomická analýza nákladů a výnosů kouření z pohledu státu - Petráček, Tomáš (2010)
Práce se zabývá regulací spotřeby tabákových výrobků především za pomoci nejpoužívanějšího a zřejmě nejúčinnějšího cenového nástroje této regulace -- spotřební daně z tabáku. Po nastínění teoretických poznatků vztahujících se k dané problematice a jednotlivých druhů regulace se práce snaží vyčíslit na jedné straně společenské náklady na kuřáky a na druhé výnosy plynoucí právě ze spotřební daně z tabáku a dalších příjmů plynoucích do státní pokladny díky spotřebě tabáku v České republice. Následuje srovnání získaných údajů s obdobnými ukazateli z vybraných zemí (Německo a USA) a to nejen vzhledem k jejich absolutní výši ale i vzhledem k rozdílným příjmům občanů a rozdílným nákladům na zdravotní péči v jednotlivých zemích. Cílem práce je vytvořit podklady pro to, aby mohl každý posoudit opodstatněnost předkládaných odůvodnění pro zvyšování spotřební daně z tabáku v České republice.