Klady a zápory zavedení šrotovného v Německu - Halíková, Petra; Písař, Pavel; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Abstrakt Bakalářská práce bude pojednávat o zavedení šrotovného v Německu, které proběhlo v roce 2009 v důsledku celosvětové finanční krize. Jeho zavedení v Německu je, díky tamnímu silnému automobilovému průmyslu, významným zásahem do chodu trhu. Práce se bude zabývat vlivem šrotovného v několika oblastech, jako je zejména vliv na hrubý domácí produkt, automobilový průmysl, zaměstnanost v automobilovém průmyslu a finanční vývoj automobilek Volkswagen a BMW. V práci bude klíčová praktická část, jež bude pracovat s dostupnými daty o ekonomice v SRN v roce 2008 a 2009 (okrajově 2010) z výzkumů německého statistického úřadu, příslušných ministerstvech, federace automobilového průmyslu a dalších odborných studií. Teoretickým základem práce bude efektivnost politiky státních zásahů a vlivy krátkodobé a dlouhodobé hospodářské politiky na ekonomiku. V teoretické části práce bych chtěla nastínit, proč se v období ekonomické recese státy obrací ke státním zásahům, kterými se snaží rozpumpovat chod ekonomiky. Okrajově se v práci objeví vliv lobbismu v politice, jež ústí v zavedení podpůrných opatření v určitých odvětvích průmyslu na úkor jiných odvětví. Cílem mé práce bude pokusit se určit, zdali je zavedení šrotovného pro společnost jako celek pozitivním či negativním krokem.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses