DAŇ Z PŘÍJMU A JEJÍ PROBLEMATIKA V DIVADELNÍM PROVOZU - Mysliveček, Adam (2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám klíčovými problémy, jež se vyskytují u divadelních institucí mající charakter neziskových organizací při zdaňování příjmu ze své činnosti. V práci je rozebrána jak problematika zákonné úpravy této oblasti, tak praktické zkušenosti její aplikace na příkladech Divadla Na zábradlí a Dejvického divadla. V práci je podrobně probrána problematika rozdělení činnosti neziskových organizací na hlavní a vedlejší, a následně z ní plynoucí potíže při přiřazování jednotlivých nákladů ke každé z těchto činností. Protože se práce věnuje oblasti zdaňování neziskových organizací, obsahuje také přehled a analýzu argumentů, proč by tyto instituce měly podléhat zvýhodněnému daňovému režimu.