Komparace nezaměstnanosti v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji - Tulisová, Marie (2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na vznik a vývoj nezaměstnanosti na území dnešní České republiky. Důraz je kladen na oblasti nejvíce postižené nezaměstnaností, jedná se o Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj. Teoretická část se zabývá zkoumáním příčin vysoké nezaměstnanosti v těchto krajích. V rámci hledání příčin je v praktické části řešena zejména problematika vzájemné souvislosti mezi mírou nezaměstnanosti a strukturou obyvatelstva podle pohlaví, věku a vzdělání.