Společná zemědělská politika EU a státní intervence na trhu s pšenicí - Dittrichová, Kateřina; Munzi, Tomáš, 1980-; Ryvolová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
¨Tématem této bakalářské práce je Společná zemědělská politika Evropské unie, její projevy, přínosy a negativa v podmínkách České republiky. Cílem je přiblížit, jaké dopady vyvolalo přistoupení ke Společné zemědělské politice v samotném zemědělství, ve venkovském prostoru, v zahraničním obchodě. Ve své práci jsem položila důraz na jednu typickou plodinu -- pšenici -- která prolíná celou potravinovou spirálou a je barometrem i nositelem změn v celém agrárním komplexu. Popisuji příčiny a motivy vzniku SZP, její přínosy a negativa. Další část práce je věnována právě jednotlivým reformám SZP, které následně ovlivnily i ČR po vstupu do EU. Zaměřuji se také na vývoj zemědělství v českých zemích v několika etapách před vstupem do EU. Konečně, popisuji dopady Společné zemědělské politiky na zemědělství, zemědělce, venkovský prostor, ceny, spotřebitele. A rovněž naznačuji, jaká je perspektiva SZP vzhled k politickým názorům a tlakům ze zemí EU a mimo EU.
Vedoucí práce: Tomáš Munzi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; pšenice; bakalářské práce; wheat; bachelor's theses