Řízení měnového rizika - Šošovička, Lukáš (2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou vlivu měnového rizika v konkrétním podniku. Cílem je navrhnout konkrétní opatření pro zajištění rizika. Informace jsou čerpány přímo z účetnictví podniku a ze znalostí, které autor o podniku získal. Vliv rizika je nejprve odděleně zkoumán na hrubou marži podniku a poté na čistý zisk Návrhy pro zajištění rizika vyplývají z požadavků vlastníků podniku, kteří očekávají maximální eliminaci kurzových rozdílů společnosti. Pro řízení rizika byly navrženy a teoreticky hodnoceny dvě varianty: měnový swap a opční strategie Bull Spread.