Význam ekonomické dimenze ve vztazích ČR a Ruska - Trejbal, Václav; Dubský, Zbyněk, 1974-; Sršeň, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Hlavním cílem diplomové práce je konkrétně zhodnotit, zda a jakým způsobem se ekonomická dimenze vztahů mezi Českou republikou a Ruskem promítá i do politické roviny vzájemných vztahů, případně do celkového zahraničně-politického postavení českého státu. V první kapitole bude proveden detailnější rozbor česko-ruských hospodářských vztahů, struktura a dynamika vzájemné obchodní výměny a komparace celkového významu Ruska v porovnání s ostatními obchodními partnery ČR. Ve druhé kapitole se pŕace zaměří na specifické vztahy mezi ruským státem a soukromým sektorem. Třetí kapitola se v konkrétních případech soustředí na současnou expanzivní politiku ruských společností v ČR. Čtvrtá kapitola pojedná o budoucnosti vzájemných hospodářských vztahů a jejich potenciálu. Identifikuje nejdůležitější oblasti možné vzájemné spolupráce a upozorní na konvergující, nebo divergující zájmy aktérů podílejících se na formování ekonomických a politických vztahů mezi Ruskem a Českou republikou.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; energetická bezpečnost; zahraniční politika; diplomové práce; energy security; foreign policy; master's theses