Kulturní diplomacie jako nástroj mezinárodní politiky - Michlerová, Zuzana (2010)
Kulturní diplomacie hrála vždy významnou úlohu v mezinárodních vztazích. Je fenoménem, jež se stává v poslední době stále aktuálnějším a nabývá neustále na významu. Je velmi pravděpodobné, že ve 21. století bude kulturní diplomacie hrát na poli mezinárodních vztahů klíčovou úlohu. Daná oblast diplomacie by tedy neměla být podceňována a zaslouží si jistě zvýšenou pozornost. Význam kulturní diplomacie roste ruku v ruce s růstem významu tzv. "měkké moci", jejíž teoretický základ položil Joseph S. Nye Jr. V reakci na 11. září 2001 tak volá ve své knize Soft Power: The Means to Success in World Politics po posílení mezikulturního dialogu.