Míra ekvivalence u zásluhových dávek v ČR - Ruprechtová, Lucie (2010)
Práce se zaměřuje na zásluhové dávky, které jsou závislé na předchozím výdělku.V České republice se jedná o dávky důchodového pojištění, dávky nemocenského pojištění a dávky pasivní politiky zaměstnanosti. Tyto dávky budou popsány z hlediska kontrukce a jejich prvků s vlivem na ekvivalenci. S touto problematikou souvisí také sociální politika, jíž je věnována první část práce. Cílem práce bylo srovnat příspěvky do systému sociálního zabezpečení a státní politiky zaměstnanosti a dávky obdržené z tohoto systému u zaměstnanců a u osob samostatně výdělečně činných, a porovnat je z hlediska míry ekvivalence.