Energetická politika Ruské federace současný stav a perspektívy - Kučera, Jakub (2010)
Diplomová práce se zabývá energetickou politikou Ruské federace v letech 2000 až 2008 a jejími perspektivami do roku 2030. Nejprve jsou analyzovány jednotlivé cíle ruské energetické politiky. Následně je pozornost věnována třem ekonomickým cílům, které musejí být naplněny, má-li se Rusko stát "energetickou supervelmocí". Za prvé, je hledána odpověď na otázku, jestli Rusko disponuje dostatečným množstvím ropy a plynu pro zahraniční trhy a je technicky schopno zajistit jejich vývoz, aby se mohlo prosadit jako"energetická supervelmoc". Za druhé, zda uspěje s exportem ropy a zemního plynu na světových trzích a zdali se mu daří diverzifikovat přepravní cesty pro své vývozy. Za třetí, jestli snaha "rozhýbat" ekonomiku pomocí příjmů ze surovinových exportů měla úspěch a může tomu tak být i nadále. Odpověď na každou z těchto otázek sleduje práce ve dvou časových dimenzích. Pohled do minulosti má nejdříve objasnit, jak si ruská energetická politika vedla při realizaci těchto cílů do roku 2008, resp. jakým problémům při jejich uskutečňování čelila. Z tohoto základu následně vychází pohled do budoucnosti.