Energetická politika Ruské federace současný stav a perspektívy - Kučera, Jakub; Lupták, Milan, 1955-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá energetickou politikou Ruské federace v letech 2000 až 2008 a jejími perspektivami do roku 2030. Nejprve jsou analyzovány jednotlivé cíle ruské energetické politiky. Následně je pozornost věnována třem ekonomickým cílům, které musejí být naplněny, má-li se Rusko stát "energetickou supervelmocí". Za prvé, je hledána odpověď na otázku, jestli Rusko disponuje dostatečným množstvím ropy a plynu pro zahraniční trhy a je technicky schopno zajistit jejich vývoz, aby se mohlo prosadit jako"energetická supervelmoc". Za druhé, zda uspěje s exportem ropy a zemního plynu na světových trzích a zdali se mu daří diverzifikovat přepravní cesty pro své vývozy. Za třetí, jestli snaha "rozhýbat" ekonomiku pomocí příjmů ze surovinových exportů měla úspěch a může tomu tak být i nadále. Odpověď na každou z těchto otázek sleduje práce ve dvou časových dimenzích. Pohled do minulosti má nejdříve objasnit, jak si ruská energetická politika vedla při realizaci těchto cílů do roku 2008, resp. jakým problémům při jejich uskutečňování čelila. Z tohoto základu následně vychází pohled do budoucnosti.
Vedoucí práce: Milan Lupták
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; Rusko; energetická politika; ropa; zemní plyn; diplomové práce; Russia; energy policy; petroleum; natural gas; master's theses