Komparace daňového základu korporátní daně ve vybraných zemích OECD - Černá, Daniela (2010)
Předmětem této diplomové práce je "Komparace daňového základu korporátní daně ve vybraných zemích OECD." Hlavním cílem práce je porovnání legislativní úpravy základu daně z příjmu korporací a její vliv na daňové zatížení korporací v České republice, v Rakousku a na Kypru. Dílčími cíly jsou: Analyzování prvků základu daně z příjmů korporací v těchto zemích, zjištění úpravy odpisů v těchto zemích a zhodnocení dopadu legislativní úpravy základu daně z příjmů korporací na efektivní daňové zatížení. U každé země jsou popsány prvky, které mají vliv na základ daně: subjekty, příjmy, výdaje a položky odčitatelné od základu daně. Vliv na daňové zatížení je hodnocen pomocí modelového příkladu a implicitní daňové sazby z korporátních příjmů.