Špecifiká ekonomiky profesionálnych klubov v športových hrách - Kováč, Milan (2010)
Cieľom práce je poukázať na špecifiká a osobitosti ekonomiky profesionálnych športových klubov a následne ich analyzovať. V teoretickej časti je podrobne popísaný vývoj financovania profesionálnych klubov, okrem toho sú prezentované ich hlavné ciele a rozdiely medzi európskym a severoamerickým modelom. Nechýba ani pohľad Európskej únie na podnikanie v oblasti profesionálneho športu. Praktická časť sa detailne zaoberá ekonomikou profesionálnych futbalových klubov, pričom sa sústreďuje na kluby v najvyspelejších európskych súťažiach. Postupne sú rozoberané príjmy a výdaje klubov, vrátane ich jednotlivých zložiek, ďalej je analyzované ich financovanie. Na záver práca poukazuje na potenciálne hrozby pre ekonomiky profesionálnych klubov a prezentuje navrhované regulačné opatrenia.