Současný stav rodiny v ČR a jejích krajích - Havlíčková, Jana (2010)
Diplomová práce je zaměřena na současný stav rodiny v České republice a jejích jednotlivých krajích. Kromě základní charakteristiky rodiny zachycuje práce změny, kterými prošla rodina, a to především v oblasti manželství a rodičovství. Diplomová práce dále analyzuje vývoj chování české populace prostřednictvím relevantních statistických ukazatelů jako jsou sňatečnost, rozvodovost, porodnost a plodnost v období 1991-2008, a to jak na úrovni ČR, tak na úrovni krajů. Na základě výsledků analýz statistických ukazatelů pak autorka hodnotí, zda mezi jednotlivými kraji České republiky existují regionální odlišnosti, které se vztahují k rodinnému chování populace.