Zpracování návrhu výběrového řízení veřejné instituce dle platné legislativy - Gotvald, Vladimír (2010)
Facilty management je jednou z klíčových činností podniku, která umožní společnosti výrazně snížit náklady a ušetřit značné finanční prostředky. Jednou z cest je převedení části odpovědnosti za vedlejší náklady na externí dodavatele, kteří zajistí správu činností ve vyšší kvalitě a s nižšími náklady. U veřejného zadavatele je, s ohledem na správu veřejných prostředků, nezbytné aby spolupráci s externím dodavatelem předcházelo výběrové řízení, které by umožnilo porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů a vybrat tu nejvýhodnější. Facility manager je postaven před obtížný úkol vypsat výběrové řízení, tak aby nedošlo ke zvýhodnění žádného subjektu a aby veřejná zakázka umožnila vybrat dodavatele, který dodávku zajistí v co nejlepším čase, co možná nejkvalitněji a s nejnižšími náklady. Veřejná zakázka by měla být zadána takový způsobem, aby umožňovala přístup co nejširšímu spektru dodavatelů mezi kterými bude následně vybrána nejvýhodnější nabídka na základě předem stanovených kritérií.