Téma Analýza vývoje výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v ČR ve srovnání s nejvyspělejšími státy Evropské unie v této oblasti - Neradová, Veronika (2010)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice ve srovnání s nejvyspělejšími státy Evropské unie v této oblasti. Jedná se o velice aktuální téma, Evropská unie podporuje větší využívání obnovitelných zdrojů a jednotlivé členské státy musí plnit předem určené limity. Na druhou stranu navyšování některých druhů obnovitelných zdrojů ohrožuje stabilitu přenosové soustavy. V teoretické části je definována hospodářská politika, jak se vyvíjela a jaké hlavní přístupy existují dodnes. Jsou charakterizovány jednotlivé zdroje energie, které jsou řazeny mezi obnovitelné. Dále je popsána energetická politika Evropské unie. Analytická část se zabývá energetickou politikou České republiky v oblasti obnovitelných zdrojů. Poté je analyzován vývoj výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice, Německu, Rakousku a Švédsku. U každého státu je definována energetické politika, která je aplikována na podporu obnovitelných zdrojů. Cílem práce je analytické porovnání výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice a nejvyspělejších státech Evropské unie.