Téma Analýza vývoje výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v ČR ve srovnání s nejvyspělejšími státy Evropské unie v této oblasti - Neradová, Veronika; Zeman, Karel; Ryvolová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice ve srovnání s nejvyspělejšími státy Evropské unie v této oblasti. Jedná se o velice aktuální téma, Evropská unie podporuje větší využívání obnovitelných zdrojů a jednotlivé členské státy musí plnit předem určené limity. Na druhou stranu navyšování některých druhů obnovitelných zdrojů ohrožuje stabilitu přenosové soustavy. V teoretické části je definována hospodářská politika, jak se vyvíjela a jaké hlavní přístupy existují dodnes. Jsou charakterizovány jednotlivé zdroje energie, které jsou řazeny mezi obnovitelné. Dále je popsána energetická politika Evropské unie. Analytická část se zabývá energetickou politikou České republiky v oblasti obnovitelných zdrojů. Poté je analyzován vývoj výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice, Německu, Rakousku a Švédsku. U každého státu je definována energetické politika, která je aplikována na podporu obnovitelných zdrojů. Cílem práce je analytické porovnání výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice a nejvyspělejších státech Evropské unie.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; energetická politika; bakalářské práce; energy policy; bachelor's theses