Analýza sociálního klimatu ve vybrané organizaci - Šťastná, Věra (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou spokojenosti zaměstnanců s jednotlivými oblastmi jejich práce. V teoretické části jsou popsány důvody zjišťování názorů zaměstnanců a faktory ovlivňující spokojenost a motivaci zaměstnanců. Dále jsou uvedeny metody průzkumů spokojenosti zaměstnanců a přístupy k statistickému vyhodnocení dat z dotazníkových šetření. Praktická část je zaměřena na analýzu sociálního klimatu v konkrétní výrobní společnosti, a to pro jednotlivé oblasti práce jako je odměňování, komunikace, organizace práce, týmová práce, kariérní růst, vzdělávání a rozvoj a další. Vyhodnocení se opírá o analýzu kategoriálních dat včetně zjištění závislostí jednotlivých odpovědí na zařazení zaměstnanců do skupin především podle pohlaví, věku, organizačního útvaru a zastávané pracovní pozice. V každé oblasti jsou navržená doporučení pro vedení společnosti.