Vliv ceny alkoholu na jeho spotřebu - Janovský, Stanislav (2010)
Tato práce se zabývá vztahem mezi cenou a poptávaným množstvím alkoholu v České republice v letech 1996 - 2008. Snahou této práce je vytvořit vhodný ekonometrický model a zjistit tak cenovou elasticitu poptávky po alkoholu v ČR. Jako nejvhodnější byl vybrán model simultánních rovnic. Statisticky významný vztah mezi cenou a poptávaným množstvím se však nepodařilo prokázat pro žádný druh alkoholického nápoje. Druhá část práce se v návaznosti na cenovou elasticitu poptávky věnuje snahám států o regulaci spotřeby alkoholických nápojů pomocí zvyšování cen. Věnuje se spotřebním daním a v Evropě aktuálně diskutovanému zavádění minimálních cen. Snaží se odhadnout skutečné dopady těchto regulací a srovnává institut minimálních cen se spotřebními daněmi.